Planeta Marte

   Colonizarea planetei Marte de către om este punctul central al unor speculații, dar și al unui studiu științific serios, deoarece condițiile de la suprafață și existența apei pe Marte face, fără îndoială, ca planeta să fie cea mai ospitalieră din sistemul solar, alta în afara planetei pământ. Luna a fost propusă ca prima locație a colonizării umane, datorită apropierii sale, dar Marte are o atmosferă subțire, oferind o capacitate potențială de a găzdui viața umană și alte forme de viață organice. Atât Luna cât și Marte, ca locații potențiale de colonizare, au dezavantajele unor costuri ridicate și ale unor riscuri asociate cu zborul unor echipamente tehnologice în condiții de gravitație, ceea ce face ca asteroizi să fie o altă opțiune pentru extinderea rapidă a oamenilor în sistemul solar.

  

Asemănări cu Pământul

Suprafața lui Marte are cam aceeași dimensiune ca suprafața de uscat de pe Terra. Gheața de la Polul Sud întinsă peste planetă ar forma un strat de 12 metri grosime. Este posibil ca Marte să fi trecut prin aceleași procese geologice și hidrologice ca și Terra și deci ar putea conține minerale. Există deja echipamente ce ar putea extrage pe loc resursele (apă, aer) din pământul și atmosfera marțiene. Interesul în colonizarea acestei planete se datorează dovezilor ce arată că viața a existat și poate încă exista pe Marte. 


Diferențe față de Pământ

Din păcate, atmosfera este foarte slabă (0.8% din atmosfera la nivelul mării pe Pământ), iar climatul este mult mai rece. Gravitația este de doar o treime din cea a Terrei, neștiindu-se însă dacă ar putea susține ființele umane pe termen lung. Fiindcă atmosfera este slabă, iar Marte duce lipsă de un câmp magnetic puternic, radiațiile sunt intense la suprafață, necesitând o protecție anti-radiații.

Comments

Popular Posts